Arkitekturen: Fra industri til bolig

På Øvre Grünerløkka, hvor Rodeløkka og Grünerløkka møtes, ligger hjørnebygården med adresse Københavngata 3. Bygården er tegnet av Rudolf Haeselich, en innvandret tysk arkitekt, og ble oppført i 1897. Den er i pusset tegl og utført i en enkel nyrenessanse med enkel utsmykning.

I dag rommer bygården totalt 28 leiligheter, både 2-, 3-, 4- og 5-roms leiligheter.

Københavngata regnes gjerne som Rodeløkkas grense mot vest, og fikk navnet sitt i 1879 etter den danske hovedstaden. Rodeløkka og Grünerløkka er i dag kjent som noen av de hippeste områdene i Oslo, og selv om det er to forskjellige områder smelter de i hverandre og omtales gjerne som det samme ettersom begge er en del av bydel Grünerløkka. På Oslo-dialekt blir gjerne Grünerløkka uttalt Grønnerløkka eller Grønnløkka, mens kortformen Løkka er av nyere dato og stammer fra opprustningen og rehabiliteringen fra 1990-årene og framover.

Ifølge en folketelling fra 1900 bodde det 134 personer på adressen Københavngata på den tiden, da bestod adressen av 26 leiligheter.

Sjokoladestrøket

Området har vært en stor del av industrivirksomheten i Oslo, siden Friedrich Grüner kjøpte Nedre Foss Mølle i 1672. Tidligere lå Bergene sjokoladefabrikk i Københavngata, i tillegg var Freia ikke langt unna. En kan jo bare tenke seg lukten.

I dag er området hovedsakelig kjent som boligstrøk med småbutikker, parker og et livlig uteliv. Av grøntområder har du Sofienbergparken like ved, samtidig som Tøyenparken, Torshovdalen, Botanisk Hage og Akerselva er nære.

Fordelene ved å leie av oss

Hva får du når du leier av Heimstaden?

Les mer her