Arkitekturen: Nyrenessanse i Iduns gate 4

Iduns gate 4 på Fredensborg i Oslo ligger sentralt i Oslo sentrum med kort avstand til noen av byens mest populære områder som Grünerløkka og St. Hanshaugen. Bygården består av en forbygning og en bakbygning og ble byggemeldt i 1893 med adressen Bryggerigangen 4 for skreddermester K. Theodorsen og tegnet av arkitekt Johan Storm Munch. Dette er en av flere bygårder de to oppførte sammen.

Navnebytte til Iduns gate

I 1914 skiftet Bryggerigangen navn til Iduns gate etter gudinnen Idunn fra norrøn mytologi. Idunn var den evige ungdoms gudinne. Iduns gate går fra Maridalsveien til Fredensborgveien og ble i 1980 ombygget til gatetun, sammen med Zetlitz gate og Deichmans gate. Her var det smalt slynget kjøreareal med møteplass, beboerparkering og varelevering.

Les også: Arkitekturen: Oslos bygrense lå i Maridalsveien

Hierarkisk komponert bygg

Iduns gate 4 er en bygård i enkel nyrenessanse-stil og bygget over 4 etasjer i pusset tegl og regnes for å ha en enkel utført gatefasade. Den har tett plasserte vindusakser, både parvis og enkeltvis. Fasaden er hierarkisk komponert, med en tung, kvaderpusset førsteetasje, i andre og tredje etasje er det kraftig og enkel artikulering av vinduer og den øverste etasjen er mer diskré i utformingen.

I dag rommer Iduns gate 4 totalt 46 leiligheter, både 1-roms, 2-roms og 3-roms leiligheter med felles varmtvann.

Informasjon om Coronavirus

Les Heimstaden Norge sine generelle forholdsregler og oppdateringer.

Klikk her