Nabokonflikter: Slik kan du unngå det

6 råd for å unngå nabokonflikter

Nabokonflikter er aldri hyggelig, og de kan være vanskelig å løse om de først oppstår. Med disse tipsene unngår forhåpentligvis du og naboen din å krangle om støy og andre saker.

Et dårlig naboskap kan være med på å ødelegge hjemmekosen. Det er ikke alltid like enkelte å få bukt med problemer som støy og hensatte gjenstander, men det finnes et par ting man kan gjøre for å avverge at uenigheter utvikler seg til større konflikter.

Et godt naboskap kan gjøre en vesentlig forskjell i hverdagen, og det er hyggelig å si hei i oppgangen når man møtes.

Her får du seks råd til hvordan du kan unngå nabokonflikter

1. Svar alltid ærlig

Har naboen hatt fest i helgen og spurte deg om det var for bråkete? Svarte du «Neida, det gikk fint»? Noen ganger er det best å si det som det er. Da slipper du å irritere deg over støyende fester i fremtiden.

Selvfølgelig kan man ha en fest som går litt over styr, men da er det bedre å rive plasteret av såret og si det som det er. Da slipper du å gå over tid og bygge opp frustrasjon. Stiller naboen et spørsmål har du jo fått en invitasjon til et ærlig svar.

2. Velg å kommunisere

Små konflikter kan lett bli store om man ikke tar tak i problemet. Så har du noe du ønsker å ta opp med naboen, ta initiativ og gjør det. Naboen kan ikke gjette seg til hva som er sjenerende for deg.

3. Fest er ikke den eneste formen for støy

Når man bor tett, er det ikke alltid man er klar over hvor mye hverdagen din kan være støy for andre. Det er ikke sikkert foreldrene i etasjen over er klar over hvor støyende lekebilen til toåringen er når den kjører over gulvet en lørdags morgen, eller hvor lytt det er når de større barna synger til karaokemaskinen så det ljomer i de litt for tynne veggene.

Det samme gjelder naboen som har gitar som hobby, eller de som ommøblerer hver måned ved å dra tunge møbler over gulvet i stedet for å løfte. Eller hva med jentene som alltid danser så bygget rister en fredagskveld selv om musikken ikke er høy kan også gjøre at det går en kule varmt.

Si ifra på en hyggelig måte, så er det store sannsynlighet for at det hjelper.

4. Vis hensyn tilbake

Om du ofte er den som klager på fest eller høy musikk, ikke ta tilbake med samme mynt. Det er enkelt å la seg rive med når frustrasjonen tar over, men å vise selv at du er en god nabo kan hjelpe mer enn du tror.

Les også: Dette har du ansvar for når du leier leilighet

Og når du først skal ha fest selv, husk å sette opp nabovarsel. Da kan naboene enkelt melde ifra om det skulle være noe.

5. Si ifra og unngå konflikt

Jo mer du lar frustrasjonen vokse, jo vanskeligere er det å opprettholde et godt naboskap. Fortell naboen hva som irriterer deg, og spør hva som er problemet om du mistenker at de er irriterte på deg.

Ved å ta tak i problemet kjapt unngår du at nabokonflikter får utviklet seg.

6. Skap relasjoner

Å hilse på naboen, smile og fra tid til annen spørre hvordan det går kan være en rask vei til et godt naboskap. Noe som kan gjøre det lettere å si ifra om det skulle være noe. Har man først skapt en relasjon til naboen er det lettere å ta dialogen om noe. Sjansen er også stor for at den andre part ikke ønsker å irritere deg ettersom du er hyggelig. Det er alltid vanskeligere å være sur på noen som er imøtekommende.

Skulle du likevel ha problemer med en nabo er det ingenting i veien for å ta kontakt med de du leier av eller styret der du bor.