Deilig reinsdyrcarré med tilbehør

6. februar er Samenes nasjonaldag og i den anledning deler vi oppskriften på et festmåltid med reinkjøtt.

Reinsdyrcarré

Du trenger

  • 1-2 Finnmark Rein reinsdyr carré, eller kjøtt fra lokal slakter
  • 2 ss olje
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 ss frisk rosmarin
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 kvister rosmarin
  • 3 ss smør

Tilbehør

  • 4 fiken
  • 1 boks bringebær
  • ½ bunt rosmarinkvister
  • 1 pose feldsalat

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 180 grader.

Om du ikke kjøper ferdig renset stykke: Renskjær beina for fett og kjøtt til ca. 3 cm synes av beina. Snitt skinnsiden i fint rutemønster med en skarp kniv. Gni kjøttet godt inn med olje, salt, pepper og finhakket rosmarin.

Del hvitløken i skiver. Varm opp smør i en stekepanne og brun kjøttet med hvitløk og gjerne noen kvister rosmarin.

Legg kjøttet over i en ildfast form og sett inn et steketermometer. Stek kjøttet i ovnen i ca. 15 minutter eller til termometeret viser 58 grader. La kjøttet hvile minst like lenge som det stekes.

Skjær kjøttet i skiver mellom beina like før du serverer. Server med tilbehør, salat og rødvinssaus og pynt med fiken, bringebær og rosmarinkvister.

Stuede potet- og sellerirøtter

Du trenger

  • 700 g kokefaste poteter
  • 300 g sellerirot
  • 1 dl helmelk
  • 1 ½ dl fløte
  • 2 ss smør
  • 1 liten bunt timian
  • ½ ts pepper
  • 1 ts salt

Slik gjør du

Skrell og del poteter og sellerirot i skiver og ha det i en kjele. Tilsett fløte og melk, kok opp og la det småkoke på lav varme til grønnsakene er møre. Vend forsiktig i kjelen med en sleiv så det ikke svir seg.

Vend inn smør like før det er ferdig. Finhakk timian og smak til med salt og pepper. Potetene bør ikke koke etter at saltet er tilsatt, da kan stuingen bli seig.

Eple-tzatziki

Du trenger

  • 2 epler
  • 1 ss sitronsaft
  • 3 hvitløkksfedd
  • ½ neve mynteblader
  • 3 dl gresk yoghurt eller matyoghurt
  • Salt og pepper

Slik gjør du

Vask eplene, behold skallet på, og riv eplene på et rivjern. Klem ut væsken fra eplene og tilsett sitronsaft, da slipper du at eplene blir brune.

Finhakk hvitløk og mynte og bland sammen med epler og yoghurt i en bolle. Smak til med salt og pepper før du setter bollen kjølig.

Foto: Stian Broch