Disse grønnsakene bør du prøve å dyrke hjemme

Hjemmedyrking blir mer og mer populært og det er ingen grunn til at ikke du skal få det til. Er du usikker på hvilke vekster du skal velge, for å lykkes? Her får du en liste over grønnsaker som kan hjelpe deg på vei i valget. De er enkle å dyrke og gir mye for pengene ettersom de holder gjennom sesongen.

Sommerklassikeren sukkererter

Sukkererter varer hele sesongen slik at du kan spise belger gjennom sommeren. Sukkererter kan du begynne tidlig med ettersom de spirer allerede ved fem grader.

Ha sukkerertfrøene 3-4 cm ned i jorda med en avstand på 5-10 cm. Hold jorden jevnt fuktig og dekk gjerne til med duk eller nett frem til planten vokser skikkelig – da unngår du at fugler spiser frøene. Sukkererter må høstes kontinuerlig for at planten skal lages nye. Husk at du skal høste inn mens ertebelgen er flat.

Dyrk reddiker

Å dyrke reddiker vil gi raske resultater, den spirer nemlig etter 5-8 dager og har kort veksttid slik at du kan dyrke i flere omganger gjennom sesongen. En fin grønnsak for deg som er nybegynner.

Så frøene ca. 1 cm dypt med 3-5 cm avstand mellom. Hold jorden jevnt fuktig og vann hyppig ved tørke, reddiker som har fått for lite vann smaker pepper. Bruk fiberduk når du sår, så kan du unngå problemer med insekter.

Friske salater

Salatfrø kan settes hele sesongen og du kan så forskjellig typer salat i samme potte eller bed, så her kan du få god variasjon i salatutvalget hjemme. Om været er bra kan du dyrke salat selv om høsten, passer du på å så ved ulike tidspunkter har du salat gjennom sesongen.

Du må ikke ha blomsterklasse for å dyrke salat, de kan også dyrkes i potte. Pass på å ha et lag med lecakuler i bunn og bruk grønnsaksjord og et tynt lag såjord. Bruk en fiberduk til å dekke over frem til det begynner å gro. Når du dyrkes salat er det viktig å vanne regelmessig ettersom salaten kan få en besk smak ved tørke.

Solkyssede tomater

Tomater bør sås inne i februar, så når man er sent ute er det like greit å kjøpe en ferdig plante og plante om i større potter. Skal du dyrke i potte på balkongen er busk- og Cherry tomater det du bør gå for. Du bør dyrke i potter på mellom 4 og 10 liter og potte bør være ca. 40 cm bred.

Tomatplanter skal ikke stå vått, så det er viktig med dreneringshull i potten slik at overskuddsvann renner ut. Bruk grønnsaksjord eller økologisk blomsterjord til tomatene og vann regelmessig.

Smaksrike urter

Å dyrke urter er utrolig enkelt. Kjøper du frø trenger du kun såjord og en liten beholder. Plant frøene i underkant av det øverste jordlaget og fukt jorden med sprayflaske. Etter hvert som det spirer vanner du og lar det tørke ut mellom hver vanning – planter du basilikum bør jorden holdes jevnt fuktig. Plant gjerne urtene sammen, men tenk over vannmengde slik at du planter sammen de som har likt behov. Basilikum bør for eksempel plantes alene, og mynte har kraftig vekst og bør avgrenses – den sprer seg nemlig raskt og tar fort over hele blomsterkassen.

Urter kan du plante så å si hvor du selv måtte ønske, og du kan også få suksess ved å plante ut de ferdige plantene du kjøper på butikken – om du ikke liker å vente på at frøene skal spire.

Mange urter er også flerårig, så her har du forhåpentligvis lagd deg et krydderskap som varer. Det viktige når du gror urter er at du høster regelmessig slik at de holder seg grønne og fine. Husk at urter kan fryses ned eller tørkes.

Sett poteter

Poteter er lett å dyrke, og er en fin rotgrønnsak å begynne med. Poteter bør settes mellom 1. mai og St. Hans. Kjøp settepoteter og legg i vinduskarmen til den får små skudd på seg – du kan også sette de rett i jorda uten å vente på skuddene, men det vil gå kjappere om potetene tyvstarter inne.

Grav ned potetene i krukker eller kasser på minst 10 liter. Grav en renne som er ca. 10 cm dyp og ha en avstand på ca. 20 cm mellom hver potet. Ved vanning stikker du fingeren 3-4 cm ned i jorda, er det tørt vanner er. Vann godt og sjeldent i stedet for lite og hyppig.

Når planten har vokst seg ca. 10 cm høy drar du jord opp rundt plantene slik at den blir stående i en haug med jord. Allerede slutten av juli kan du begynne å sjekke om potetene er klare. Du kan spise selv de minste potene, men du kan også vente til september og de har vokst seg store og fine.

Informasjon om Coronavirus

Les Heimstaden Norge sine generelle forholdsregler og oppdateringer.

Klikk her