Seks tips for å lykkes med hjemmedyrking

Ingen er født med grønne fingre, men man trenger ingen hage – ikke engang balkong – for å dyrke selv. Alle kan lære seg å dyrke og gevinsten er mye mer en den maten man får. Her er våre seks beste dyrketips. 

1. Ha store nok krukker så plantene får nok jord

Du kan bruke store blomsterpotter eller beholdere for å ha plass til mye jord. Husk at du også kan lage krukker utfra hva du har hjemme. Syltetøyglass eller andre brukte mat beholdere kan fungere utmerket som potte. 

2. Gi plantene næring

Bruk vanlig gjødsel eller flytende organisk gjødsel. Klippet gress og eggeskall er også bra å legge på jorden. 

3. Gjør det enkelt å vanne

Ha en stor og bra vannkanne, eller fyll en stor flaske med vann, så det blir enkelt å vanne ofte. Du kan også bruk en tom sprayflaske for å dusje plantene regelmessig.

4. Dyrk blomster sammen med grønnsaker

Linnetagetes, kryddertagetes eller calendula er eksempler på blomster som er gode for å tiltrekke insekter og dermed bra for pollinering. 

5. Pass på at plantene får nok lys

Hvis du setter pottene i mørke kroker kan det hende at planten ikke får nok lys til å gro. Sett pottene i vinduskarmen eller under lampen på kjøkkenbenken.

6. Les deg opp!

Alle kan dyrke med riktig utgangspunkt. Les deg opp på vekster du vil dyrke. Det finnes mye informasjon både på internett og biblioteket. Ta veien innom et hagesenter som Plantasjen og hør med de ansatte, der er det mye informasjon å hente. 

Lykke til!