Hva bør du tenke på når du skal leie bolig?

Livet byr på mange ulike faser, som første gang man flytter hjemmefra, flytte til en ny by for å studere eller jobbe, flytte sammen med kjæreste eller venner, flytte fordi man danner en familie og trenger mer plass, eller flytte til en mindre leilighet fordi man ikke lenger orker å stelle med hus og hage.

Alle fasene byr på mange gleder, men også noen utfordringer – som det å finne en bolig som passer akkurat din situasjon. Dersom du skal leie bolig, er det et par vurderinger du bør ta før du velger leilighet. Under finner du fire enkle punkter som kan være greit å ha med seg i prosessen.

1. Leilighetens utforming

Leiligheter kommer i alle type fasonger. Tenk på hva som er viktig for deg der du skal bo. Dersom separat soverom er et krav, bør du se etter 2-roms eller større. Om en solfylt balkong er et viktigere krav, må du vurdere det. Finn ut hva som er viktigst for deg, slik at det er lettere å lete seg fram i boligmarkedet

2. Leilighetens standard

Hva er en ok standard for deg? Oslo har et stort utvalg av både gamle og nye leiligheter, der de eldre ofte er litt rimeligere. Går du for en eldre leilighet, bør du alltid forhøre deg om vinduene trekker, om det er lytt mellom leilighetene og om det er planlagt renovering av gården. Det er kanskje greit at vinduene trekker om sommeren, men om vinteren er det nok ikke like behagelig. Det er viktig at du velger en leilighet med en standard du er komfortabel med, slik at du vil trives i leiligheten over lengre tid.

3. Beliggenhet

Det tredje du må tenke på er leilighetens beliggenhet. Noen foretrekker kanskje å bo på “beste vestkant” med fine kafeer og restauranter, mens andre foretrekker mer urbane trakter som Grünerløkka. Tenk over hvilke servicetilbud og fritidsaktiviteter du ønsker å ha i nærheten. For noen er matbutikk utenfor døren en viktig faktor, mens for andre er det viktigere med park og treningssenter. Tenk også over hva slags nabolag du ønsker å bo i. Du bør alltid forhøre deg om støy fra nærliggende fasiliteter eller naboer. Det er også lurt å sjekke dekning av kollektivtransport ved leiligheten. Oslo har et godt kollektivtilbud, men allikevel kan det være lurt med et tilbud som gir deg direkte tilknytning mellom leiligheten og skole eller jobb. På den måten kommer du deg raskt frem om morgenen.

4. Pris

Månedsleie varierer ut fra leilighetens standard, størrelse, antall rom og beliggenhet. Finn ut hva du har råd til, og hva du er villig til å betale for bolig hver måned. Dette kan være en indikator på hva slags leilighet du kan leie. Husk at strøm, varmtvann, tv/internett og NRK- lisens ofte kommer i tillegg til månedsleien. Om du leier av Heimstaden, er noen av disse utgiftene inkludert, men det er ikke alle utleiere som tilbyr det samme. Sett opp et månedlig budsjett der du inkluderer alle utgiftene dine, slik at du også ser hva du har å leve for.

Er det noe du er usikker på? Kontakt gjerne en av våre utleiere. Lykke til med boligjakten!

Informasjon om Coronavirus

Les Heimstaden Norge sine generelle forholdsregler og oppdateringer.

Klikk her