Hvordan blir man kvitt skjeggkre og sølvkre?

Har du sett noen små insekter som kryper rundt i leiligheten, som trives godt på badet eller rundt kjøkkenet, og er sølvgrå i fargen? Sannsynligvis har du fått skjeggkre eller sølvkre på besøk.

De gråfargede krypdyrene er ikke farlige, men de kan bli veldig plagsomme dersom man ikke gjør noen grep. Et skjeggkre kan legge opptil 400 egg i løpet av sin levetid, og bli 4 cm lange. De er ikke alltid like synlige, men dersom man har mange av dem kan det gå utover trivselen i hjemmet.

Her er noen tips:

1. Støvsug ofte og hold gulvet tørt

Skjeggkre spiser proteiner og cellulose (papir), som vil si at brødsmuler eller annet rusk som ligger på gulv og kjøkkenbenk er luksusmat for krypdyrene. Om man støvsuger ofte minimerer man mattilførselen, og årsaken til at de vandrer rundt i leiligheten. I tillegg liker sølvkre fuktige omgivelser, så pass på at gulvet holdes tørt i hele leiligheten, også badet. Du kan vaske, men vær varsom med bruk av vann på gulvet, slik at det tørker fort.

2. Sett opp limfeller

Limfeller er små papirbokser med klister, eller en form for dobbeltsidig teip, som festes langs veggene i leiligheten. Når krypdyrene går forbi eller er på jakt etter mat vil de sette seg fast i fellen. La fellen stå selv om dyrene blir fanget i den, skjeggkre fores også på sin egen art, så det kan være et fint lokkemiddel. Limfeller kan kjøpes på Skadedyrshop og utvalgte jernvarehandeler.

Når egne tiltak ikke hjelper..

En relativt ny metode for å bli kvitt skjeggkre og sølvkre er at man setter ut giftige åter i leiligheten. Dette er et kremaktig stoff man fordeler i små mengder langs listene i leiligheten. Krypdyrene vil spise av åten og dø innen et par timer. Etter kort tid vil du se mindre og mindre av dem. Ta kontakt med en skadedyrs bekjemper som OVK, og de vil hjelpe deg med kartlegging og sanering. Leier du av Heimstaden kan du ta kontakt med kundeservice, så ordner vi dette for deg helt kostnadsfritt.

3. Fortsett med tiltakene

Det er ikke sikkert at skjeggkreene og sølvkreene utryddes helt selv om du har sanert leiligheten, og derfor bør tiltakene nevnt over bli en del av det forebyggende arbeidet for å holde de borte. Støvsug ofte og ha limfellene fremme. Sjekk fellene regelmessig for å forsikre deg om at skadedyrene ikke kommer tilbake, og bytt de ut når limet begynner å bli svakt.

Informasjon om Coronavirus

Les Heimstaden Norge sine generelle forholdsregler og oppdateringer.

Klikk her