Vasker med omtanke for beboerne

Hvem får trappene til å skinne hver uke? Jo, det er renholderne våre. Sivakumar Thavakulasingnam er 47 år og har jobbet i Heimstaden snart 11 år. De siste 3 årene har han vært renholdsinspektør.

Siva startet sin karriere i Heimstaden for 11 år siden. Den gang sammen med 2 andre kollegaer, som delte jobben med å vaske trapper og leiligheter.

På den tiden hadde Heimstaden en del eldre leiligheter som var litt vanskeligere å vaske, så etterhvert fikk jeg problemer med skuldrene. Da fikk jeg jobb som Renholdsinspektør – som vil si at jeg passer på at renholderne har alt utstyret de trenger for å gjøre en god jobb, og at renholdet er utført med god kvalitet. Da går jeg gjennom fellesarealene og sjekker vinduskarmer, heis, gulv, vegger og lister.

Er det ofte at renholdet ikke er utført med god kvalitet?

Av og til har vi feilberegnet hvor lang tid som trengs for å gjøre en god jobb, og da setter vi inn flere ressurser. Noen steder er også vanskeligere å holde rent enn andre, og hvis vi har bygårder med gjentagende problemområder rapporterer jeg det inn. Det gjelder også om vi finner generelle feil i bygårdene, da sier vi ifra til vaktmesteren slik at de kan fikse det. Det er viktig med godt samarbeid og oppfølging, slik at vi kan gi det produktet vi lover.

Rent og ryddig å komme hjem

I Heimstaden vasker vi i underkant av 200 inngangspartier, ca. 15 000 trappetrinn og 868 korridorer hver uke. Det er med omtanke for beboerne de 17 dedikerte renholdere våre dreier moppene sine hver dag. Med så mange inngangspartier, og enda flere beboere er det viktig at man får et rent, ryddig og innbydende møte med sitt hjem hver dag.

Det er fint å se resultater av arbeidet vi gjør. En trappeoppgang er det første man møter når man går inn i bygget, og derfor er det viktig at det er rent og hyggelig der også. Når kundene er glade er vi glade, sier Siva mens han smiler ved inngangen til en bygård på Grünerløkka.

Møter du noen gang beboerne?

Det er ikke så ofte jeg møter dem, men renholderne møter stadig kundene våre. Mange beboere har spørsmål, og da ønsker vi selvfølgelig å hjelpe til. Om det er noe vi ikke kan svare på, så henviser vi dem til kundeservice.

Hva er det rareste du har opplevd på dine 11 år i Heimstaden?

Av og til står det mye rart i trappeoppgangene. På grunn av brannsikkerhet er det ikke lov til å sette fra seg noe i gangene. Trappen og korridorene er de viktigste rømningsveier vi har. Hvis det står sko, dørmatte eller andre ting man kan skli på, eller snuble i, når man løper ut av bygget, kan det bli veldig farlig. Derfor oppfordrer vi alltid til at alle har eiendelene sine i leiligheten.

Viktig med riktig utstyr

Med ca. 15 000 trappetrinn fordelt på 12 medarbeidere hver uke, er det mye utstyr som går med. For å utføre arbeidet bruker de ca. 1270 mopper ukentlig, som vil si ca. 5500 mopper per måned, eller 66 000 mopper per år.

Som renholdsinspektør har jeg også ansvar for at det finnes såpe, papir, mopper og annet utstyr på renholdslagrene våre. Hvis vi ikke har utstyr ute på eiendommene hender det jeg får en telefon fra en av renholderne fordi moppestativet har blitt ødelagt. Da må jeg svinge meg rundt for å levere en ny. Jeg har alltid ekstra kluter, mopper og annet renholdsutstyr i bilen.

Bretter opp ermene, og hjelper når det trengs

I 2018 vasket renholdsteamet 741 leiligheter i tillegg til fellesarealene. I Heimstaden hjelper man hverandre der man kan. En ting er å si ifra til vaktmester når det er mangler, men ved hektiske dager svinger man seg rundt for å bistå.

Det hender at en nyrenovert leilighet blir ferdig og skal flyttes inn i på samme dag. Et sted mellom der skal vi få tid til å vaske, og da kan tiden bli knapp. I slike tilfeller må vi hjelpe hverandre, så da bretter jeg opp ermene og bidrar.

Det er viktig at vi gjør en god jobb. Heimstaden har brukt mye penger på investere i eiendommene, og vi bør ta godt vare på dem. Min jobb er å passe på at vi tar vare på eiendommene. Renholdernes jobb er å holde det rent.

Hektiske dager, men et godt arbeidsmiljø

På 2 uker rekker Siva innom alle eiendommene. Det er mye å gjøre, så hvor mye han rekker avhenger av hvor mye utstyr som må fylles på, eller om han selv må finne frem moppen og dra over gulvene.

Hvor ofte ringer telefonen din på jobb?

Telefonen min ringer hele tiden. For det meste er det renholdsteamet som lurer på noe eller rapporterer inn en feil eller mangel, andre ganger får jeg oppdrag fra renholdsleder eller kundeservice.

Hva er det som gjør at du trives i jobben?

Jeg liker at dagene er så forskjellige og at jeg har varierende arbeidsoppgaver. Jeg har jobbet her i 11 år, og mange andre i teamet har jobbet like lenge, så vi kjenner hverandre godt.

Jobben din er å være renholdsinspektør – er du inspektør på hjemmebane også?

Ja hjemme også – må alltid ha det fint og rent, hehe.

Informasjon om Coronavirus

Les Heimstaden Norge sine generelle forholdsregler og oppdateringer.

Klikk her